Herenhuis in Breda

Achtergevel-Herenhuis-UItbouw-renovatie
Herenhuis-restauratie-voorgevel

Herenhuis uit 1903

Dit herenhuis is sinds de jaren '30 in gebruik geweest als kantoorruimte door meerdere partijen.
Door de jaren heen is dan ook vaak en veel aan dit pand verbouwd, waarbij veel originele elementen en details verloren zijn gegaan.

De opdracht voor deze verbouwing was dan ook ambitieus en meerledig:
- de woonfunctie terugbrengen en realiseren van een uitbreiding
- restaureren van het pand en/of terugbrengen van de originele elementen
- het isoleren van het casco en onzichtbaar integreren van duurzame installaties

Herenhuis-Breda-doorkijk

Van kantoorpand tot stadspaleis

Wat nu aan de voorzijde lijkt als een mooi bewaard herenhuis, oogt aan de achterzijde volledig anders en eigentijds.

Wat oorspronkelijk was is duidelijk leesbaar gebleven en bevindt zich voornamelijk aan de voorzijde van het huis. Naarmate men verder de woning inloopt, ervaart men de nieuwe uitbreiding. Waar de voor- en achtergevel in schril contrast met elkaar lijken, blijkt dit in het huis vloeiend in elkaar over te lopen.

Het resultaat is een evenwichtig geheel waarbij de relatie met de tuin versterkt wordt door het ongehinderde uitzicht. Het terras op niveau van de woonkamer zorgt voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten.

herenhuis-Breda-glas-in-lood

Restauratie & renovatie

De gevels zijn flink aangepakt. Het metselwerk is mild gereinigd en opnieuw gevoegd waarbij de voorgevel een knipvoeg heeft gekregen. Alle ramen zijn vervangen en de veluxramen werden vervangen door de originele dakkapellen.

In het interieur werd de trap in ere hersteld, de schouw in de voorkamer bleef behouden en de en-suite werd hersteld. Een daklicht in glas-in-lood werd volledig gerestaureerd en boven het trappenhuis geplaatst. De marmeren vloer in de hal kon ook worden hersteld en opnieuw geplaatst.

Alle binnendeuren zijn naar een oud voorbeeld voor dit project op maat gemaakt en authentieke tochtdeuren zijn toegepast bij de entree.

 

herenhuis-Breda-Uitbreiding

Vernieuwing & duurzaamheid

Het duurzaam maken van een huis uit 1903 was de grootste uitdaging. De isolatie is gebeurd door middel van een doos-in-doos principe. Voor alle muren is een voorzetwand geplaatst en overal is vloer- en wandverwarming voorzien.

De achterzijde van de woning is Zuid-west geori├źnteerd wat in de zomer zorgt voor een behoorlijke warmtelast. Een verzinkt stalen luifel aan de uitbouw zorgt voor een lagere zonbelasting. Op de eerste en tweede etage zijn alle ramen voorzien van Franse louvres die extra bescherming bieden tegen zon. In de winter zorgen ze voor minder afkoeling.

In de kelder staat een warmtepomp met een groot buffervat. Via vijf bodemwisselaars wordt in de winter warmte uit de grond gehaald. In de zomer zorgt hetzelfde principe voor vloer- en wandkoeling.

 

Herenhuis-Breda-voorkamer
Projectgegevens

Ontwerp & begeleiding: in samenwerking met Oomen Architecten
Lichtontwerp: in samenwerking met Studio Rublek
Installatie advies & realisatie: in samenwerking met doornekamp-energie is leven
Oplevering: 2012

Fotografie: Filip Dujardin